Căutați ceva anume?

vineri, 28 septembrie 2012

Proprietăţi ale dreptei caracteristice


Iată cam ce semnificaţii fizice văd eu pentru dreapta caracteristică a unei traiectorii:

-1). Orice corp liber se deplasează în aşa fel încât dreapta caracteristică a traiectoriei sale este constantă. Ca să poţi modifica dreapta caracteristică trebuie să acţionezi cu forţe. Trecerea de la o dreaptă caracteristică la alta se face în salturi (corespunzătoare cuantificărilor din mecanica cuantică).
-2). Toate corpurile dintr-un sistem au aceeaşi dreaptă caracteristică. De exemplu, toate corpurile din sistemul solar au ca dreaptă caracteristică tocmai dreapta pe care se deplasează Soarele (mai riguros, centrul de masă al sistemului solar).
-3). La ciocnirea plastică a două corpuri se produce unificarea dreptelor caracteristice ale traiectoriilor acestor corpuri. Aşadar, corpurile dintr-un sistem sunt ciocnite plastic.

Ce părere aveţi?

2 comentarii:

  1. hmmm ... eu cred că faci o eroare de logică elementară aici!

    forțezi realitatea cînd numești această entitate, categorie logică cu existență fizică, dreaptă caracteristică!

    de ce nu păstrezi numele initial al noțiunii cu care lucrează fizica oficioasă!? traiectoria! ce defect fundamental are noțiunea de traiectorie de trebuie schimbat în dreaptă caracteristică!? nu cumva tocmai faptul că e asimilată unei drepte? cu ce te ajută dpdv logic dacă numești dreapta care nu e dreaptă o dreaptă caracteristică!? nu e mai logic să îi spui traiectorie caracteristică?

    de ce nu spui pur și simplu că orice corp în mișcare se mișcă pe traiectoria caracteristică! astfel eviți erorile logice care transformă fără motiv traiectoria în dreaptă!

    acolo da, fizica oficială face o eroare fundamentală pentru că transformă traiectoria corpurilor într-o dreaptă reducînd toți luxonii corpului la unul singur, centrul de masă! ei bine traiectoria corpului nu e o dreaptă pentru că orice corp fizic real și măsurabil are volum! e 3D!

    noțiunea de dreaptă caracteristică e improprie! schimb-o cu traiectoria caracteristică dacă tot vrei să o separi de traiectoria clasică!

    așa nu vei mai fi obligat să reinventezi roata, adică volumul caracteristic, ca să upgradezi dreapta caracteristică!

    și atunci poți spune
    1. realitatea fizică e formată din luxoni
    2. fiecare luxon se mișcă pe o dreaptă caracteristică cu curbură și torsiune nenule definite de formulele lui frenet
    3. un ansamblu de 2 sau mai mulți luxoni ale căror drepte caracteristice definesc un volum caracteristic nenul formează un corp fizic
    4. orice corp se mișcă în univers față de alt corp pe o traiectorie caracteristică
    5. dacă traiectoria caracteristică e nulă spunem că corpul X stă pe loc în SR-ul corpului Y dacă e nenulă spunem că se mișcă!
    6. orice traiectorie nenulă are volum caracteristic nenul!

    și de aici încolo nu vei mai fi obligat să reinventezi roata, traiectoria va fi tot traiectorie! dreapta tot dreaptă! volumul tot volum! punctul evident e un luxon!
    eternul și indivizibilul atom eteric își reintră în drepturi! dacă e nevoie poți aduce pe scenă și lancretianul și orice altă proprietate a unei traiectorii consideri că e necesar!

    mie mi se pare mai ușor să legi noile noțiuni de cele vechi, viteză, inerție, masă, energie șamd dacă upradezi dreapta caracteristică la traiectoria caracteristică!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc pentru comentariul tău inocent şi drăguţ! Doar că mă tem că n-am fost suficient de explicit cu noţiunea de „dreaptă caracteristică”. Mea culpa, că n-am anticipat o asemenea posibilitate de confuzie.

    Oricum, nicăieri n-am spus că înlocuiesc noţiunea de „traiectorie” cu noţiunea de „dreaptă caracteristică”. Aşa că fii liniştit, ce-i al Fizicii oficioase al ei rămâne. Dreapta caracteristică este cu totul altceva şi ţi-ai fi putut da seama de distincţie dacă erai atent la exemplele pe care le-am dat. Am spus (şi se pare că tu n-ai citit): „De exemplu, dreapta caracteristică asociată unei elice este tocmai axa ei. Dreapta caracteristică asociată unei curbe de precesie constantă (deci unei elice de ordinul 2) este axa elicei în jurul căreia se înfăşoară curba de precesie constantă.”. Din aceste două exemple, ba chiar din primul, ar fi trebuit să-ţi dai seama că, de exemplu, dreapta caracteristică a elicei nu este elicea, ci este axa ei.

    Aşa că trebuie să revii cu un alt comentariu, în care îmi demonstrezi că ai înţeles distincţia şi construieşti alte raţionamente, de data asta corecte.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate